2010-talets bästa filmer

Många sajter, bloggar, tidningar och webbplatser listar saker. Det är vanligt att man till exempel listar filmer, musik, prylar eller inredning. Topplistor är en populär metod för att locka nya besökare men en topplista kan många gånger också vara särskilt givande för besökaren.

Här kommer min personliga topplista eller kanske snarare lista, då jag inte rangordnar filmerna. Jag tycker ändå att detta hör till det bästa just jag har sett det forna decenniet.

Personligt smak och tycke

Vad som är en bra film går att diskutera. Många anser att bra filmer är välspelade, kanske har hög budget (utan att förorsaka den) och kanske är tänkvärda. Många vill ha en tänkvärd film, andra vill bara kunna koppla av efter jobbet. Sådana människor kanske inte har ett särskilt filmintresse och då kan man se lite vad som helst. 

Sedan kan man kanske utgå från att om en film har mycket priser och hög score på IMDB, så anses de vara bra. Filmerna i listan nedan har överlag hög scoring. Många blir arga när de tycker att det saknas en film i en lista. Så lyncha mig inte, den här listan är som sagt högst individuell och bara menat som tips för den som vill se något bra som de kanske har missat.

Vilka filmer?

Här är en personlig lista på några av årets bästa filmer:

 • Lucy
 • Batman: The Dark Knight Rises
 • American Sniper
 • Dredd
 • Deepwater Horizon
 • Django Unchained
 • Dunkirk
 • Fantastic Beasts and where to find them
 • Inception
 • Interstellar
 • John Wick
 • Melancholia
 • Taken
 • Ready Player One
 • The Grand Budapest Hotel

Många skulle nog hävda att en stor del av detta utbud är ganska manligt. Jag gillar manliga filmer. Nervkittlande action thrillers är nog min favorit-genre. Jag gillar inte när det blir hjärndött skjutande, hoppande mellan brinnande bilar i höga klackar eller den typen av filmer. Jag föredrar en spännande handling framför bara pang pang. Rambo gillade jag men det är nog mer för att det är kult och att den trots sitt primitiva upplägg ändå var ganska välgjord. Många inte lika kända filmer är alldeles för B för min smak.

Nu följer jag upp med ett par exempel av de mindre manliga filmerna i listan.

Fantastic Beasts and where to find them

https://i.ytimg.com/vi/ViuDsy7yb8M/maxresdefault.jpg

Denna enastående film är en av två filmer i listan som mer riktar sig till ungdomar. Jag tittade på denna med mina tidigare bonusbarn. De älskade den! Det gjorde också min dåvarande sambo. Den andra ungdomsfilmen som jag syftar på i listan är Ready Player One, som är regisserad av mästaren Steven Spielberg. Fantastic Beasts and where to find them är löst baserad på Harry Potter och vad som hände hans föräldrar innan Harry Potter utspelade sig. Detta är ändå klart mer en vuxenfilm än vad barnfilmerna kring Harry Potter är. Denna håller dessutom högre klass och passar många åldrar. Både lite äldre ungdomar och vuxna som gillar fantasy.

Den är välgjord och underhållande. Den är ganska lång också. Det är en långfilm! Jag trodde att vi skulle se en uppföljare, men jag har inte noterat att något skulle vara på gång ännu. Många bra filmer av den här kalibern förtjänar en uppföljare. Tintin och enhörningens hemlighet (också regisserad av Spielberg) är ytterligare ett exempel på det.

Melancholia

Den här filmen är enastående. Den är lika enastående som att regissören, Lars von Trier är en utstickare. Han är nog den enda regissören som ropat nazistiska glåpord på fyllan, mitt under en stor filmfestival och kommit undan med det. Man kanske hade överseende med hans alkoholism. Eller så är det hans enastående förmåga att regissera filmer som gör att han vinner den respekt som han har fått.

Denna film blev hyllad till skyarna i Cannes. Den har fått mycket fina filmpriser. Den anses vara en smalare sorts film och är ett konstverk, både visuellt och när det kommer till själva handlingen. Vi ser enastående prestationer från bland andra Kirsten Dunst och Stellan Skarsgård. Denna film skulle möjligen kunna anses vara en av de mer “kvinnliga” filmerna, men likväl intellektuella män kan uppskatta den. Gör sig allra bäst på duk och projektor med riktig hemmabio. För den som inte sitter på en sådan anläggning hemma, så är den också utmärkt på en bra och modern TV. Den här filmen är inte bara en film, det är en upplevelse.

Skribent: Daniel

28 Aug 2020

Välkommen till

 

 

Länkar

Hanna Gaita stories

Föreläsningar online

Litteratur.net

Berättelse

Artikelexpressen SE

Campingstol

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)