Elon Musk

Elon Musk är en känd person. Det är också namnet på en bok om denna person skriven av Ashlee Vance. Vance fick efter en tids övertalning möjlighet som den enda att skriva om Musks liv. Det är en livsberättelse som många har velta ta del av.

Elon Musk växte upp i Sydafrika. Han var intelligens men hade också en rad svårigheter. Han berättar själv om att han blev mobbad plus att hans pappa behandlade honom illa. Några av hans skolkamrater har fått kommentera detta och de menar att det här med mobbningen inte stämde. Även Elons syskon har kommenterat pappans påstådda våldsamheter och de kan inte styrka den sidan. Frågan är därför om han verkligen hade en svår uppväxt eller inte? Hur, å andra sidan, kan man ifrågasätta en persons subjektiva upplevelse av sin barndom? Om han mådde dåligt så gjorde han det.

Musk flyttade i slutet av tonåren till USA. Där började han studera på diverse universitet. Hon tog mer än en examina och var på väg att doktorera i fysik när han det dök upp nya möjligheter.

Det som är mest signifikant för Musk som person är att han mer eller mindre bodde på sin arbetsplats som ung. Först startade han ett företag som var som gula sidorna på nätet. Det drev han framgångsrikt några år tills han sålde det för miljoner. Därefter startade han PayPal som han drev framgångsrikt i några år. Det är en internetbank som han sålde till e-bay som äger banken än idag. När han byggde upp dessa två företag vistades han nästan dygnet runt i sitt kontor. Det var ingen idé att åka hem och sova utan han klev upp på morgonen och fortsatta bara att jobba med det han höll på med innan han somnade.

Idag är Elon Musk mest känd för att han är VD för Tesla och SpaceX. Han var också delägare av Solar city som numera är inkorporerad i Tesla. Med Tesla vill han bidra till att alla inom en snar framtid ska köra elbil, och därmed minska utsläppen av växthusgaser, och med SpaceX vill han bidra med en plan B: att mänskligheten ska kunna flytta till Mars om det blir svårt att överleva på Jorden.

Boken handlar om en människas enastående liv, om innovation och om ledarskap. Det är många som berättar att de inget hellre vill än att jobba för Musk men det är minst lika många som säger att det är otroligigt svår att jobba för Musk för att han kräver så mycket av sina anställda.

Boken handlar också om motgångar. Med både Tesla och SpaceX har det förekommit en rad bakslag. Det har skett en del olyckor. De mest spektakulära var så klart med raketer som sprängdes en bit upp i atmosfären. Att driva företag som kräver så mycket kapital för att de ständigt är på gränsen av vad som är känt och möjligt att genomföra har också varit en stor utmaning. Det visar sig dock att Musk inte bara är väldigt bra på att få in pengar, han känner även ett flertal av de mer framgångsrika personerna inom teknikbranschen som då och då är villiga att lägga till pengar.

Elon Musks sociala och privata liv har inte heller varit det enklaste. Det beror främst på att han jobbar så mycket. Man får inte mycket tid till umgänge då. Han har med åren blivit mer mån om att umgås med familjen och få vara närvarande när barnen växer upp.

Vad har du för förhållande till Elon Musk? Vad betyder han för dig? Om du inte har läst boken är det en väldigt intressant livsberättelse och en exposé i innovativ teknik. Rekommenderas.

23 Jul 2021

Välkommen till

 

 

Länkar

Hanna Gaita stories

Föreläsningar online

Litteratur.net

Berättelse

Artikelexpressen SE

Campingstol

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)