Bra barn- och ungdomsfilmer

Detta är en artikel om bra barn- och ungdomsfilmer. Vi alla har varit barn och ungdomar. Filmerna som blir en del av vår uppväxt. Vill man låta de pärlorna gå i arv? Vill man låta barnen se de senaste filmerna? Man gör olika som föräldrar, men här får du som läsare några tips som jag själv har sett. Antingen har jag sett det med bonusbarnen eller ensam. Denna artikel är inte bara en renodlad topplista, jag delar även med mig av andra tankar som vanligt.

Sysselsättning

Tonåringar och barn älskar att titta på film. Till skillnad från många vuxna så kan barn se filmer om och om och om igen. Vuxna tenderar att tröttna snabbare på filmer. Jag har inga vetenskapliga belägg för detta men det är mitt antagande. Jag älskade att kolla på Disneypärlor när jag var en liten grabb. Idag tycker jag inte att det är roligt att se en film mer än en gång. Är filmen väldigt bra så kan jag tänka mig att se den högst 3-4 gånger under kanske en tioårsperiod.

Barn behöver sysselsättas. Speciellt mindre barn och som förälder vet man att barnfilmer är ett utmärkt sätt att få barnen att sköta sig själva. Det är perfekt när man behöver göra vuxensysslor. När man inte vill att barnen ska hitta på tokiga grejer om man inte kan ha 100 % uppsikt. Filmtittandet bland barn, ungdomar och även vuxna har också blivit en livsstil. Ungar tycker ofta om kläder eller prylar med motiv eller kanske (iallafall förr) en heeman docka eller något liknande.

En av Marvels superhjältar: Captain Marvel.

Vuxna som har växt upp med detta kan ibland vara intresserade att gå på events, mässor eller aktiviteter för exempelvis superhjältar. Marvel är särskilt populärt idag även i åldersgrupper uppemot 30-40-50 år. Så var det dock inte förr men samhället ändras också. Man får komma ihåg att det man fostrar sina barn till kan bli en hobby eller till och med ett yrke i framtiden. För min del ledde TV-spelandet under början av 90-talet och lite senare min första egna dator år 1995 till att jag faktiskt utbildade mig och började tjäna pengar på min hobby.

De bästa barnfilmerna

Några bra filmer har jag nämnt i en tidigare artikel. Där skrev jag om de bästa filmerna under det föregående decenniet. Nu vill jag lista några av de (enligt mig personligen) bästa barnfilmerna. Återigen, lyncha mig inte om du inte håller med eller saknar något. Det är bara mina åsikter, och är menat som tips till dig och dina barn.

  • Den modiga lilla brödrosten
  • Lejonkungen
  • Toy Story
  • Spirited Away
  • Hitta Nemo
  • Upp

Toy Story

Denna enorma succé från Pixar studios bidrog till att Disney köpte pixar år 2006 för hisnande 7,4 miljarder dollar. Man kan också argumentera om huruvida uppföljaren av Toy Story är bättre. Robert Gustafsson, Sveriges kanske mest framgångsrika komiker nämnde att uppföljare inte brukar bli bra och tog Toy Story 2 som exempel på en bra uppföljare. Något som aldrig annars händer enligt Robert.

Jag tror att han nämnde det (jag minns det vagt) i en intervju kring uppföljaren till “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”. Toy Story var utan tvekan en storfilm, jag minns själv då jag såg den på bio.

Scen ur filmen Upp.

Upp

Här har vi en film som älskas av många barn men som faktiskt passar också väldigt bra för både ungdomar och vuxna. Kanske är detta mer en ungdoms och vuxenfilm än en barnfilm. De barn som jag har visat den för (mindre barn) tyckte att den var tråkig. Kanske är handlingen en smula för allvarsam. Dessutom är den ganska sorglig. Men den klassas ändå som en barnfilm. Oavsett vad så är detta en av Disneys lyckade animerade filmer under slutet av 2000-talet.

Tyvärr kom aldrig någon uppföljare, men å andra sidan så tog det åratal för Disney att komma med en uppföljare till Hitta Nemo. Alldeles för sent tycker många. Varför göra en uppföljare till en helt annan generation barn? Då kan man fråga sig om man har missat något. Samtidigt är det inte särskilt billigt att skapa animerade filmer som “Upp” och är uppföljaren dessutom någorlunda fristående så kanske det går bra iallafall.

Skribent: Daniel

20 Sep 2020

Välkommen till

 

 

Länkar

Hanna Gaita stories

Föreläsningar online

Litteratur.net

Berättelse

Artikelexpressen SE

Campingstol