Var kan man skaffa böcker?

Du kan låna, hyra, köpa eller till och med stjäla böcker. Jag går igenom flera metoder. Jag tar upp några av de vanligaste men det finns fler. Jag tar upp antikvariat, bokhandlare, biblioteket och illegala tillvägagångssätt. Det finns fler metoder som loppisar, auktioner och gratis boklådor på till exempel tågstationer men jag kände att jag måste begränsa mig.

Antikvariat

Hos antikvariat kan du hitta många fina böcker. Du hittar framförallt äldre böcker. Särskilda samlarutgåvor och gamla rariteter. Du hittar mycket finlitterära böcker hos antikvariat men också en del deckare, barnböcker och överlag en salig blandning.

Vad som är bra och inte bra är givetvis en smaksak, men jag skulle vilja påstå att kvalitén är ganska varierande. Det finns antikvariat i många större städer som till exempel Stockholm och Göteborg. Många gånger kan det också finnas i mindre städer som till exempel Uppsala eller rent utav små pittoreska samhällen.

Många antikvariat har på senare fått konkurrens av bokhandlare på nätet. Många antikvariat har också börjat hantera sin försäljning på nätet. Bokbörsen är en sajt där både antikvariat och privatpersoner säljer sina böcker till framförallt privata kunder online.

Bokhandlare

Bokhandlare bestod förr i tiden av små butiker på stan. Detaljhandel med andra ord. Större kedjor som Akademibokhandeln finns fortfarande kvar, i form av detaljhandel men de har också expanderat ut på nätet. Små lokala bokhandlare finns nästan inte kvar.

Intåg från stora jättar som Adlibris pressade priserna så hårt att många små lokala bokhandlare helt enkelt gick i graven. Du kan köpa mycket böcker hos dessa både på nätet och i fysiska butiker. Utbudet är stort och det rör sig om nya böcker till skillnad från antikvariaten. Det är framförallt här akademiker och professionella yrkesmän köper sin litteratur. Kurslitteratur kan också köpas hos en särskild kårbokhandel som ofta finns hos många högskolor eller universitet.

Mycket finns på biblioteket

Många bibliotek säljer sina böcker. Det kan t.ex. vara böcker som är utdaterade (till exempel facklitteratur) eller böcker som man av någon anledning inte känner ett behov av att arkivera. Det är inte jätteofta biblioteken säljer böcker men det förekommer absolut.

Böcker kan du förstås låna på ett bibliotek men många bibliotek erbjuder belåning av andra saker också. Det kan vara CD med musik, filmer eller datorprogram exempelvis. Ibland ljudböcker också. Jag har sett bibliotek som ägnat sig åt uthyrning av film. Man kanske vill undvika piratkopiering eller få in en slant om man har ett seriöst utbud med högkvalitativa filmer.

Fildelning eller stöld

Du kan fildela med hjälp av olika tekniker på datorn. Det mest populära är torrents. Det finns många böcker att ladda ner på mer ljusskygga webbplatser, där formatet ofta är .pdf. Du kan ladda också ner i e-boksformat eller ljudböcker och helt andra saker.

Det finns många metoder att få tag i böcker. De illegala metoderna som nämns rekommenderas självklart inte. Jag bara påpekar att de existerar. Jag informerar om det i utbildningssyfte. Var en god medborgare och stöd upprättsinnehavaren. Kom ihåg att det finns människor som jobbar hårt och vill ha en lön. Alla musikartister heter inte Madonna och alla författare heter inte Stephen King och även om de gjorde det så är det fel. De flesta vettiga människor bryter sig inte in på biblioteket för att stjäla en bok heller.

Skribent: Daniel

7 Sep 2020

Välkommen till

 

 

Länkar

Hanna Gaita stories

Föreläsningar online

Litteratur.net

Berättelse

Artikelexpressen SE

Campingstol