Lupin

Lupin är en originalserie producerad av Netflix. Det är lite svårt att kategorisera denna produktion. Den kallas inte serie eller miniserie utan del 1 (part 1). Den första del består av fem kapitel som är ca 45 minuter långa. Det rimliga är väl ändå att kalla det miniserie. För närvarande finns det bara en del 1 men Netflix har gått ut med att det kommer en andra del.

Vad är då detta för en serie? Den utspelar sig i Paris med en handling som kretsar kring Assane Diop. Berättelsen rör sig fram och tillbaka mellan nutid och Assanes ungdomsår när han växte upp med sin pappa. Pappan arbetade som chafför och hjälpreda för en mycket rik och inflytelserik man. Assane var ibland med i denna lyxiga miljö där han träffade familjens dotter.

Vilken bild man får av Assane skiftar beroende på vem som betraktar honom. Hans före detta flickvän som han har barn ihop med betraktas han som någon man inte riktigt kan lite på. Han är charmig och har ett varmt hjärta men han glömmer lite för ofta av sina närmaste vilket gör dem besvikna. En av Assanes närmaste manliga vänner ser honom som en mycket smart man som kan ro iland komplexa projekt. Dottern till den rika familjen ser Assane som en älskare som finns där när det passar henne. Riktigt så är det dock inte. Det finns också ett flertal poliser som har sina delade uppfattningar om Assane. Vissa är smått imponerade medan andra ser honom som samhällets fiende nummer ett. Någon vill honom bara väl.

Så vad gör Assane Diop med sitt liv? Vad har han för yrke? Man kan inte svara rakt av på denna fråga. Det enklaste svaret är att han är en bedragare av högsta klass. Kanske är han en slags konstnär. Kanske är han en hjälte. Möjligtvis en variant på Robin Hood. Vad man än tror ska man inte utgå ifrån att man har en klar bild av denne man. Han har en enkel bakgrund som invandrad till Frankrike med enbart sin pappa som familj och närstående. Han har dock fått en god skolning med privatskola och en rad speciella färdigheter. Detta hör till en del av underhållningen.

Namnet Lupin kommer ifrån en bokserie som Assane läste som barn och som han är inspirerade av i sina kupper. Assane har också gett sin son några av böckerna om Lupin och sonen har tagit karaktären Lupin till sig. Arsène Lupin är en gentlemannatjuv eller en högsta klassens bedragare. Assane är inte bara inspirerad av Lupin utan väljer ibland att göra saker som är kopplade till händelser i böckerna. Detta gör att särskilt en polis är honom på spåren, då även han har läst böckerna om Arsène Lupin.

Vad är själva behållningen av denna serie. Först ska man känna till att Assane Diop spelas av Omar Sy som gjorde sig känd i filmen En oväntad vänskap där han har en av huvudrollerna. En oväntad vänskap är en av fransk films mest välkända och omtyckta filmer. Omar Sy är utmärkt i den filmen. Han bidrar också starkt till karaktären Diop i serin Lupin och det är mycket tack vara Sy som serien blir extra sevärd. Att serien är fransk är också en faktor som bidrar till ökad sevärdhet. Särskilt för alla som gillar fransk film.

På IMDB står det att serien är en mix av action, crime och drama. Jag vill lägga till att detta är en serie med ganska mycket humor. Det senare gjorde att jag valde att se hela serien. Vissa inslag i manuset är ganska banala. I grunden är det ett hämnddrama. Alla inslag av smarta bedrägerier och det komiska gör att den blir något mer än ett vendetta. För att rentvå sin pappa, som serien går ut på, söker Assane ledtrådar kring vad som egentligen hände hans pappa. Det är dessa ledtrådar, ganska enkla sådanan, som för historien framåt.

Det vi får veta i första serien är att den rike mannen är rutten, att polisen är komrumperad och att den som begår brott i rättvisans namn blir vår hjälte. Detta kan ses som typiska stereotyper. Finns det då något överraskande i serien. Det finns en del intressanta vändningar och överraskningar även om ganska mycket går att räkna ut i förväg.

Med ett lite för tunt manus blir det ändå något rätt så bra av denna serie. Det mesta får man tacka Omar Sy och ett trivsamt sätt att berätta om Assanes liv och hyss. Serien har en del värme och humor som man får en god behållning av. Du som väntar dig något i stil med En oväntad vänskap kan tänka om. Du som väntar dig ett kriminaldrama får slå bort den förväntan. Du som gärna ser seriösa franska filmer kanske inte ska prioritera Lupin. Den blir ibland ganska banalt Denna serie handlar om rättvisa och relationer, och om att man måste vara smart för att slå tillbaka.

14 Jan 2021

Välkommen till

 

 

Länkar

Hanna Gaita stories

Föreläsningar online

Litteratur.net

Berättelse

Artikelexpressen SE

Campingstol

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)