Många anser att musikindustrin har kollapsat. Är detta sant verkligen? Det ska jag redogöra för lite i den här artikeln. Här har vi en djupgående analys för dig som är musikintresserad eller bara vetgirig.
Många människor är nostalgiska. Somliga avskyr nostalgi också. På ungefär samma sätt så tycker många att musiken har blivit mycket sämre på senare år. Musik är rent vetenskapligt subjektivt, inte objektivt. Så det finns givetvis många människor som tycker att musiken är bättre nu också. Sedan finns det folk som anser att det går att hitta guldklimpar men att de är ovanligare bara. Många människor lyssnar på smalare musikartister och tycker att det är bättre än mainstream musiken. Det kan exempelvis vara svenska hiphop-artister som bara publicerar sina låtar på Youtube, obskyr världsmusik som släpps på kassettband eller elektronisk musik som publiceras i undergroundforum på nätet.
Många ungdomar som växer upp med modern musik tycks uppskatta det mer än vad vi gamlingar har gjort. Det är ju ganska naturligt eftersom att människan fungerar så rent psykologiskt. Det man har växt upp med, är fostrad med eller van vid tycker man ofta (inte alltid) om. Har man inte levt med musiken på 60-, 70-, 80- eller 90-talet exempelvis, så kanske man inte upplever att den är lika bra.
För att gå in lite på en sidospår… så anses begreppet “det var bättre förr” vara synonymt med surgubbar och vad folk kanske ansåg förr i tiden. Jag som inte riktigt har åldern inne att vara “gubbe”, anses nog vara lite knäpp istället. Lite som att socialdemokrater eller miljöpartister tycker om Sara Skyttedal. Ungdomar och relativt unga vuxna får inte vara konservativa i Sverige idag. För att vara lite realistiska, så var faktiskt mycket bättre förr, även om naturligtvis inte allt var det.
Jag har hört att det finns chefer för stora skivbolag som Universal Music, som upplever att musikindustrin har kollapsat. Jag kan inte hitta källan eller bekräfta det men jag har hört att diverse musikchefer har pratat på TED Talks om hur man kan lösa “problemet”, utan att faktiskt komma med något konkret.
Svaret enligt många experter är den tekniska utvecklingen. Den tekniska utvecklingen bidrog till att man började fildela redan på 70- eller 80-talet. Fildelningen var inte så storskalig då som på senare tid, utan skedde mellan vänner och i hemliga grupperingar. Dessa grupperingar kallades (och kallas fortfarande för) release-grupper. Det är kriminella nätverk som t.ex. Razor1911. De består av datornördar som kopierar film, musik, knäcker kopieringsskydd.
Många minns säkert “The Pirate Bay” som bidrag till att över 1 miljon svenskar hade provat att fildela. Hollywood tog till storsläggan och lyckades fälla dessa killar tack vare stora lobbypengar. Vid ett senare tillfälle så läckte det ut på Wikileaks att USA hade pressat den svenska regeringen med stora politiska påtryckningar. Man hade hotat med tunga sanktioner bara för att få bukt med fildelningen.
Det historiska åtalet ledde till att fildelning övergick till gratis tjänster såsom Swefilmer som senare fick lägga ner. Det svenska folket idag, använder överhängande legala streamingtjänster såsom HBO, Netflix, Cmore, Spotify, Tidal och så vidare. Streaming idag är på väg att ersätta traditionell TV. Många människor uppskattar friheten att själva välja vad man vill titta på eller lyssna på. Många gillar inte heller public service, inte minst på grund av politiska skäl men också på grund av utbudet.
Först och främst ska man vara medveten om att allt inte beror på teknikens utveckling. Det har också varit en stor samhällsutveckling. På 80-talet fick ungdomarna en fin vinylskiva i julklapp. Idag är det kanske en iPhone. Tiderna förändras och det gör även människors livsstil. Samtidigt har den skenande tekniska utvecklingen verkligen förändrat hollywood, film- och musikindustrin. Den har bidragit till att det har blivit mycket billigare att få tag i multimedia. Folk laddar fortfarande ner illegalt, men det sker idag genom privata trackers istället för publika. Även om man är fullt laglig så betalar man bara en bråkdel av vad man gjorde förr. För några hundralappar så kan man titta på hur mycket film- och TV-serier som helst. Man kan lyssna på hur mycket musik som helst och ha tillgång till ett gigantiskt utbud för alla tänkbara smaker för en liten summa i månadsavgift. För bara 10 år sedan fanns det butiker som sålde nya CD-skivor för hundralappar.
De minskade intäkterna till TV-, film- musikbolagen ha bidragit till att det inte längre finns samma resurser att producera “bra” musik. Man kan inte satsa på små artister. Lyckas inte en liten artist leverera så är artisten helt utsorterad. Det finns inte möjlighet att erbjuda samma utbud heller. Det finns bara plats för ett fåtal artister som producerar snabba hits som säljer som smör kortvarigt. Man måste lägga pengar på marknadsföring och inte på ett hantverk.
Detta har gjort att många anser att modern musik inte låter lika bra. Det är bara ytliga hits som inte är särskilt minnesvärda. Många gånger är det musik som ska tilltala ungdomar. Det ska vara ballt och häftigt. Den senaste hiten… sedan kommer något annat. Samtidigt har det producerats väldigt bra musik i många årtionden, vilket gör att mycket blir urvattnat. Det är svårt att bryta ny mark. Sedan blir vi människor mer och mer kräsna. Har man levt med fantastiska låtar i många år så kan man bli kräsen, då är det kanske inte mycket nytt som imponerar.
Oavsett om det är en kollaps eller inte, så är det här en komplex fråga som många vill ha en lösning på. Frågan är om man någonsin kommer att få det? Många forskare jobbar med artificiell intelligens för att i framtiden skapa musik som tilltalar individen. Man hoppas alltså kunna skapa datorprogram som kommer att kunna komponera musik på egen hand utifrån vad den specifika lyssnaren tycker om. Kanske blir det vägen ut för oss konservativa surgubbar, som tycker att det var bättre förr. Den som lever får se.
Skribent: Daniel