Hotas public service av streamingtjänsterna?

Man kan fråga sig huruvida public service kommer att hotas av streamingtjänsterna. Finns det någon (väldigt långsiktig) risk för att streamingtjänster tar kol på till exempel SVT1 och SVT2?

Parallell till radion

Jag tror att det kan finnas en viss risk att public service skulle kunna hotas av streamingtjänster i framtiden. Det är absolut inte säkert men om man tittar på hur det går för radion kan det ge en indikation. Sverige Radio P3 har till exempel fått skala ner ganska ordentligt på senare tid. Man har omorganiserat och kickat diverse radiopratare.

Vad kan detta bero på tro? Antagligen har det att göra med internetradio och framförallt alla podcasts. Podcasts är något som fullkomligt exploderat på senare tid. Det är inte bara en fluga, utan något som vi säkerligen kommer att kunna se mer av i framtiden.

Många kändisar jobbar hårt på sina podcasts, likaså politiker, näringslivsprofiler och många mer eller mindre vanliga människor. Detta utbud konkurrerar givetvis med Sveriges radio. Det finns alltid möjligheter att fler människor kan göra det bättre, även om Sveriges Radio är statligt finansierad. Sedan har vi nya tekniker och alternativ som växer fram. Till exempel DAB+ och andra tekniker som skapar ett större utbud på marknaden. Det är ingen tvekan om att Sveriges Radio inte alls blomstrar som de en gång i tiden har gjort.

Är det säkert?

När det kommer till TV, som är det huvudämnet i den här artikeln så finns det både saker som talar för och som talar emot att Svensk television skulle börja gå väldigt dåligt i framtiden. Streaming är dit vi är på väg, det är ingen tvekan om det. Jag själv är en stort förespråkare av streaming och har använt många appar inklusive PLEX, SVT Play, Cmore, Hbo Nordic, Netflix, Youtube med mera. Jag har hjälpt både äldre människor och otekniska människor att komma igång med sina Google Chromecasts för att titta på TV.

De flesta har verkligen uppskattat det. Någon som har varit anti mot teknik överlag har inte varit intresserad av att använda det, men de allra flesta har varit väldigt nöjda. Då har man kanske sagt upp sitt paket hos t.ex. Boxer eller Viasat. Varför? Därför att utbudet är så mycket större, bättre och mer flexibelt för dem som väljer att “strömma”.

Det är enkelt och du kan välja precis det som passar just dig. Många gånger upplever jag och andra att det är samma saker som återkommer efter ett tag på många kanaler. Det blir inte lika intressant då. Sedan finns det mycket som inte passar. Sveriges Television ska försöka anpassa utbudet så att det finns något för alla. Risken är då att många tycker att mycket är skräp, d.v.s. sånt som inte passar de flesta.

Sedan finns det folk som inte uppskattar mainstream. Det i princip omöjligt att de som gillar mainstream TV, gillar alla program. Man kanske följer några program men vissa saker tycker man inte är lika bra. När det gäller streaming så finns allt som finns på TV eller inom film (det allra mesta) inom en mängd olika kategorier. Det spelar ingen roll om du gillar obskyr Animé, Ingmar Bergman eller Talang. Allting finns där och lite till. Så du kan välja exakt just det som du är intresserad av.

Det enda som kan hindra mainstream att bli riktigt stor och “konkurrera ut” public service upplever jag är två saker. Det första är lagstiftning. Om man förbjuder streaming, så finns det givetvis en stor risk för att det inte kommer att fortsätta. Man skulle kunna göra det just för att skydda public service.

Den andra orsaken som gör att public service skulle kunna dö ut att är att man inte lyckas med en framgångsrik övergång till formatet. Lyckas man inte göra SVT Play i framtiden tillräckligt tilltalande, kanske man inte mäktar med konkurrensen. Då tittar kanske majoriteten genom andra appar. Den risken finns absolut.

Sedan ska man vara medveten om att det finns många andra faktorer som kan påverka. Till exempel vilka som styr landet. Sveriges Television ska vara opartiskt men många gånger upplever man att både Sveriges Television och Sveriges Radio är väldigt politiskt. Framförallt P3 känns väldigt vänster. Sverigedemokraterna men även flera andra högerpartier vill styra, forma eller ta bort public service. Det har man varit öppen med. Sverigedemokraterna har växt hela tiden. Frågan är om corona pandemin gör att man inte kommer vinna nästa val. Men en sak kan man vara säker på. Framtiden är oviss.

Skribent: Daniel

7 Aug 2020

Välkommen till

 

 

Länkar

Hanna Gaita stories

Föreläsningar online

Litteratur.net

Berättelse

Artikelexpressen SE

Campingstol

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)