Hur skapas en storfilm?

Det finns många storfilmer som The Dark Knight, Inception, Gudfadern, Sagan om Ringen, The Matrix, Mulholland Drive, Fåglarna och så vidare. Sedan finns det en rad misslyckanden också. Frågan är bara: Vad är det som gör att en storfilm blir så stor? Vad är det som bidrar till att den vinner publikens hjärtan?

Viktiga Influenser

Många storfilmer kanske tycks unika men i själva verket är de inte helt unika. Man kanske sällan kopierar något rakt av direkt från en annan film men influenser finns ofta. De som är duktiga på filmhistoria vet kanske att “Sagan om Ringen” (2001) har starka influenser redan från klassiska storfilmer… som till exempel “Die Niebelungen” (1924) där man ser liknande scener som när alverna rider genom mörka skogspartier. Oerhört vackert redan då, om man frågar mig. Samma regissör, Fritz Lang inspirerade också storfilmen “Det femte elementet” (1997) av Luc Besson med “Metropolis” (1927).

Många Svenssons känner till Charlie Chaplin men inte så mycket mer. Det kanske har att göra med att många svenskar inte uppskattar finess och intellektuella konstarter. Oavsett om det är planscher på väggen hemma, stumfilm eller musik så väljer man simplare saker. Jag tror att de flesta svenskar skulle välja “Buskis” före “Bergman” om man frågade dem.

Chaplin i all ära, som kan vara rolig (min favorit är nog “Moderna Tider” [1936]) men det finns många andra stumfilmsregissörer som gemene man har noll koll på. Många av dessa inspirerar än idag. Sedan finns naturligtvis andra, mycket nyare influenser också.

Marknadsföring

Marknadsföring är en enormt viktig pusselbit. Utan marknadsföring blir den riktiga storsatsningen misslyckad. Många väldigt underskattade filmer som har haft potentialen att bli storfilmer, blev inte det på grund av en misslyckad kampanj.

För några år sedan släpptes “Dredd” (2012) som är ett utmärkt exempel på detta. Det är en högklassig och explosiv science-fiction som folk inte hade en aning om att den fanns. Man såg inte reklam någonstans men den höll verkligen storfilmsklass. Den var lika spektakulär, underhållande och konstnärlig som “Lucy” (2014). Hade man satsat så hade den kunnat bli uppmärksammad som en av det årets absolut bästa filmer.

Skribent: Daniel

23 Jul 2020

Välkommen till

 

 

Länkar

Hanna Gaita stories

Föreläsningar online

Litteratur.net

Berättelse

Artikelexpressen SE

Campingstol

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)