Provokativa filmer

Här kommer en till artikel med tankar från mitt huvud. Den här gången berör det något helt annat, nämligen provokativa filmer. Filmer kan vara uppseendeväckande och provokativa på många olika sätt. Här följer några av dessa.

Vad är provocerande?

Provokativa saker kan vara många. Det kan vara våld, sex, droger, rasism och nationalism bland annat. Men det kan också vara religiösa och politiska händelser. Det kan vara kontroversiella händelser över lag. Jag går in på några saker i den här artikeln men inte allt.

Kärlek kan många gånger vara kontroversiellt. Till exempel så minns jag att min mamma läste en bok, som var en fiktiv roman om den förbjudna kärleken mellan en lärare och en (vuxen) student. Det var något som ansågs förbjudet men kärleken var stor, ömsesidig och äkta. Det var en sådan typisk kvinnlig dramatisk kärleksroman.

Muslimer tycker ofta att viss konst eller litteratur kan kännas provocerande. Jag tänker på rondellhundarna men även andra format. Det faktumet att man dödar kristna i vissa länder för att det tror på en viss bok. Som regissör kanske man ska passa sig för att göra en film om den helige profeten. Jag vill vara tydlig med att jag inte lägger någon personlig politisk värdering i denna text, det är bara konstaterande kring hur saker fungerar. Givetvis har kristna betett sig lika illa när man gav sig ut på korståg.

Våld, sex och droger

Jag tänker att framförallt våld, sex och droger har varit (och är till viss del fortfarande) ganska känsligt. Sex är faktiskt inte i alla kulturer något som är tabu. I västvärlden är det absolut tabu. Sedan som många är väl medvetna om så acceptansen gentemot denna typ av material blivit alltmer accepterat.

Game of Thrones tycker jag var ett typiskt exempel på hur våld och sex normaliserats. Våld och sex som t.om. sexuella övergrepp brukar inte visas på Svensk TV men till och SVT (eller om det var TV4) har börjat visa denna serie. Denna TV-serie är grov och ibland rent av osmaklig för känsliga tittare. Sedan bör man ändå vara medveten om att våldet och morden inte är helt realistiskt. Verkliga mord och övergrepp som läggs ut på internet är naturligtvis betydligt otäckare att titta på.

Något som framställt alltmer positivt både i media och bland många människor är droger. Acceptansen för lättare droger, som till exempel weed har ökat i samhället i stort. Det syns och märks på till exempel Netflix. Där finns det drogliberala dokumentärer exempelvis.

Nationalism och racism

Samtidigt har vissa saker blivit mindre accepterat. Filmer som ansågs helt okej, anses idag vara väldigt rasistiska. Ett exempel på det är Disney animerade barnfilm “Song of the South” som Disney idag inte ens vill erkänna att den finns. Den går nog att ladda ner på olagliga fildelningsajter och kanske kan man köpa den på Ebay? Barn i allmänhet får inte se den alls. Ett annat exempel är mästerregisörens Samuell Fullers klassiker “White Dog” som handlar om en vit hund som tränats av nazister att attacker och döda mörkhyade människor.

Det är en djupt tragisk film, som Samuel Fuller hävdade att den snarare var anti-rasistisk. Det är något som inte afroamerikanska förbundet i USA inte höll med om det slutade med Samuel Fuller fick flytta till Frankrike för att inte riskera att bli dödad. Han bodde där i många år tills det hade lugnat ner sig lite.

Det finns många exempel på filmer som ansetts vara mer eller mindre rasistiska. Redan under väldigt tidigt 1900-tal de riktigt tidiga stumfilmerna kunde behandla krig gentemot indianer och andra saker. Till skillnad från våld, sex och droger där toleransen har ökat så har toleransen mot rasism och nationalism minskat. Det är en trend vi framförallt har sett i Sverige men även till viss del många andra länder.

Skribent: Daniel

16 Aug 2020

Välkommen till

 

 

Länkar

Hanna Gaita stories

Föreläsningar online

Litteratur.net

Berättelse

Artikelexpressen SE

Campingstol