Streama din egen film

I dagar som dessa är streaming appar som Netflix, SVT Play och C More väldigt populära! Visste du att man också kan streama sin egen film? Läs artikeln här så får du veta hur man går tillväga.

TV-tittandet har utvecklats

I den allra första början, innan många av oss var födda så hade man inte TV hemma. Man gick på bio helt enkelt. Sedan TV:ens intåg har den utvecklats ganska ordentligt… från tjocka små burkar med träpanel och svartvitt och suddig bildkvalité till OLED paneler på upptill 70-80 tum som är nästan lika tunna som ett papper. Det är ganska fantastiskt att se teknikens utveckling och hur mycket som har hänt bara sedan 90-talet.

Detta har ju också inneburit att filmens och TV-tittandets format har utvecklats en del. Vi är inte riktigt där ännu men faktum är att traditionell TV kommer att fasas ut och ersättas med streaming i framtiden. Streaming växer redan nu och vi ser att TV-kanaler tappar tittarsiffror varje år.

Många använder sin TV för att just titta på TV-kanaler eller för att titta på fysisk film. Förr i tiden hyrde många VHS eller DVD-filmer. Fortfarande idag säljs DVD-filmer. Framförallt pensionärer och de som inte är så tekniska använder DVD fortfarande. Streaming är den aktuella trenden.

Så streaming i form av film har blivit väldigt populärt. Tidigare har film och TV-serier men även e-böcker, musik och datorprogram också fildelas av många svenskar. Vi såg en våg under 2000-talet. Sedan det har blivit olagligt och ThePirateBay åtalades, så har många vanliga hushåll övergått till att använda vanliga streamingtjänster som t.ex. Netflix.

Vad är PLEX?

PLEX däremot är ett sätt att tillhandahålla en streamingtjänst för dig som vill tillhandahålla din egen film. Man har en enhet som består av till exempel en stationär dator eller server. Det kan också vara en NAS. Den enheten lagrar du all film på. Det kan till exempel röra sig om MP4 eller MKV-filer. Det kan också röra sig om musik eller TV-avsnitt.

Sedan installerar man PLEX. PLEX är ett datorprogram som hanterar dina filmfiler och streamar dem vidare till andra enheter. Det kan vara andra enheter i ditt hem eller t.ex. mobila enheter utanför ditt hemmanätverk. Ska man streama utanför nätverket så måste man vara insatt i hur port-forward fungerar. Det finns andra streamingappar som tillhandahåller streaming av eget innehåll men där det inte går (eller är väldigt svårt) att streama utanför nätverket. KODI är ett sådant exempel.

Sedan installerar du bara en av PLEX-apparna som anses vara “klienter”. Det finns massvis med klienter till PLEX. Till exempel i Playstation Store, i din Samsung TV eller Android telefon. Windows och Linux stöds också, likaså Apple och många andra enheter. Du har din “server” påslagen där du tillhandahåller filerna när du tittar på filmen och musiken. Klient-apparna har ett liknande gränssnitt som till exempel Netflix och Spotify. Det är nödvändigt att ha enheten som “skickar” din media vidare påslagen hela tiden när du ska titta. Du kan också lägga till vänner och dela med dig av dina filmer.

2 Aug 2020

Välkommen till

 

 

Länkar

Hanna Gaita stories

Föreläsningar online

Litteratur.net

Berättelse

Artikelexpressen SE

Campingstol

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)