Vikten av bra ljud och bild

När man tittar på film eller lyssnar på musik är ljud och bild (för de flesta) en väldigt viktig faktor. Till exempel är det stor skillnad på en tjock TV från 90-talet och en modern OLED TV. I den här artikeln ska jag gå in på vad det är för skillnad och vad det egentligen är.

Är det någon skillnad?

Många förstå-sig-påare hävdar att det inte är någon skillnad på om man köper en “dyr” TV eller ett dyrt Hi-Fi eller hemmabiosystem. Man kallar dyra högtalare, dyra kablar och så vidare för “ormolja”, ett nedlåtande epitet för bondfångeri. Det är något som många gånger stämmer, andra gånger gör det det inte.

Till exempel högtalarkablar som är väldigt dyra behöver inte vara bättre än billiga sådana. Ibland kan man mäta minimala skillnader som är helt omöjliga att höra med örat. Ibland kan man luras, med tron på att det är bättre. Det blir en placeboeffekt. Däremot finns det högtalarkablar från exempelvis Kina som inte är godkända i Sverige, där det kanske är glapp och låter sämre av den anledningen. Dessutom kan kablar som inte är godkända enligt standard, också vara brandfarliga.

När det kommer till andra komponenter som till exempel högtalare är det ofta så att du får vad du betalar för. Många gånger kan högtalare för 30 000 - 50 000 kr vara hästlängder bättre än de för 5000 kr. Samtidigt finns det många märken och produkter där du inte får vad du betalar för. Så, om du vill ha riktigt bra ljud till hemmabion är det viktigt med kunskap, kompetens och en betydande budget.

Varför skaffa bra ljud och bild?

Det finns många anledningar till att skaffa bra ljud och bild. Är man film- och musikintresserad på riktigt, så förhöjer detta upplevelsen väsentligt. Man får en ytterligare dimension. Huruvida du uppskattar bra ljud och bild har till stor del att göra med vilken attityd du har till film och musik.

Vissa människor kanske bara slötittar efter jobbet eller för att somna bättre på kvällen. Jag hade en bekant som faktiskt använde sin TV för att somna. Sådana människor ger ofta blanka fan i om det är en LCD- eller OLED-skärm till exempel.

Någon som skulle kalla sig cineast, en dedikerad filmälskare, skulle många gånger föredra en riktigt bra anläggning hemma. Många sådana bygger till och med egna biorum i t.ex. källaren eller i ett utehus. Där har man en riktigt bra bioduk, projektor och högtalare t.o.m. i taket ibland. Har man en riktig påkostad hemmabiograf hemma så blir faktiskt upplevelsen bättre än om man går till en traditionell svensk bio. Möjligtvis får man inte lika stor bild som om du går på SF Sergel i Stockholm men du kan få bättre ljud- och bildkvalitet.

Sedan finns det många häftiga finesser och funktioner som höjer din upplevelse. Till exempel erbjuder Philips på sina TV-apparater något som heter Ambilight. Detta innebär att de har placerat lampor på baksidan så att när du spelar spel eller kollar på TV så blir det färg på väggen bakom. Då blir det ett extra djup i bilden som gör att du sugs in. Philips har patent på detta, och många (de flesta) uppskattar denna häftiga funktion.

Så oavsett om du tänkt uppgradera med ambilight, riktigt påkostade högtalare eller en projektor så ska du se till att ha bra ljud och bild om du är film- och musikintresserad på riktigt.

Skribent: Daniel

22 Jul 2020

Välkommen till

 

 

Länkar

Hanna Gaita stories

Föreläsningar online

Litteratur.net

Berättelse

Artikelexpressen SE

Campingstol