Wuthering Heights - Klassiker

Detta är en riktigt bra bok skriven av Emily Brontë på 1800-talet. Jag måste erkänna att jag aldrig har läst boken till fullo men jag har läst bokens slut. Jag ska inte spoila den men slutet var så bra att jag skulle kunna tänka mig att läsa hela boken ändå. Det är enastående mästerverk. Boken finns som svensk översättning och heter då, rätt så passande Svindlande höjder men den går också att köpa på exempelvis på engelska. De engelska utgåvorna används gissningsvis som kurslitteratur.

Vem var författaren?

Emily Brontë kom från en lite mer välbärgad familj där hennes mamma hade många syskon. Emily hade också några syskon, där hon och hennes systrar författade under olika pseudonym. Svindlande höjder fick inget omedelbart genomslag eftersom att den ansågs för mörk och orealistisk.

Svindlande höjder är hennes hennes mest sålda bok. Det är den bok som har hållit ut längst och blivit populär. I slutet av år 1848 dog Emily. Hon var då bara 30 år gammal och strax därefter dog även hennes lillasyster Anne Brontë som bara blev 29 år gammal. Troligtvis var dödsorsaken tuberkulos. Deras bror dog samma år som Emily av alkohol och opium.

Det finns några porträtt på henne om man Googlar. Ett av porträtten på henne är som tonåring men där vet man inte om det är hon eller hennes syster. På ett annat porträtten är hon desto äldre.

Filmatiseringar och musik

Boken är en framgångssaga utan dess like. Den anses tillhöra den klassiska litteraturen från England. Den har även gjorts till opera och musikal. Den har faktiskt släppts som flera filmer. Den senaste filmatiseringen är från 2011 med bland annat James Howson och Kaya Scodelario i rollerna. Filmen har fått 6 av 10 i genomsnittligt betyg på IMDB, vilket får ses som skapligt. Det är inte som en riktigt lyckad storfilm men det är allt annat än dåligt. Det är ett bra betyg, även om den kanske inte är något för alla.

Sedan har få med musikintresse missat “Wuthering Heights”, låten som har skapats av Kate Bush på 70-talet. Det är en väldigt dramatisk och färgstark låt. Poppig, stark men annorlunda som blev en riktig hit. Däremot är den inte för alla. Alla tycker inte om det som är färgstarkt eller sticker ut. Jag personligen tycker att den är enastående. Det är ett mästerverk, även om det inte riktigt är min musikstil. Kort och gott, detta är en bra bok som definitivt har inspirerat till mycket. Gillar du fantasy eller dramatik? Kanske kvinnlig litteratur? Gillar du känslosamma historier? Då kanske du skulle kunna gilla Svindlande höjder.

Skribent: Daniel

 

4 Aug 2020

Välkommen till

 

 

Länkar

Hanna Gaita stories

Föreläsningar online

Litteratur.net

Berättelse

Artikelexpressen SE

Campingstol

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.    (klicka här för att förlänga premium)(info & kontakt)